Kinderpagina

Speel het waterspel over schoon drinkwater

17 August 2022
Dit artikel is verschenen in de Havenkrant
Wie können wir Ihnen helfen?

Schoon water uit de kraan, wat is daar allemaal voor nodig? Wie het spel speelt bij de stand van Evides Waterbedrijf op de Wereldhavendagen vergeet het nooit meer. En: je maakt kans op leuke prijsjes!

Kinderen spelen het waterspel

Schoon en veilig drinkwater, het is voor ons zo normaal dat het ook normaal lijkt. Maar is dat het dat eigenlijk wel? In grote delen van de wereld zeker niet, daar is het schaars. En ook in Nederland is meer moeite gedaan dan je misschien door hebt om ons water zo kristalhelder en schoon te krijgen. Hoe dat precies zit, kom je allemaal te weten bij de stand van Evides Waterbedrijf op de Wereldhavendagen. En niet in de vorm van een droog lesje, maar al spelenderwijs, terwijl je het waterspel speelt.

‘Het spel is eigenlijk een soort ganzenbord op groot formaat’, vertelt Evides-medewerker Wendy van der Zee. Daarin nemen drie spelers het tegen elkaar op. Om de beurt gooien ze een dobbelsteen; elk vakje levert een vraag of een feitje op. ‘Zo leer je bijvoorbeeld dat de rivier de Maas de belangrijkste bron voor ons kraanwater is’, vertelt Wendy. ‘Maar dat het ook uit de duinen en ons grondwater komt.’ Nog een weetje: in zogenoemde ‘spaarbekkens’ in de Biesbosch wordt water opgeslagen voor een natuurlijke zuivering. ‘Voorzuivering noemen we dat, dat kan wel een paar maanden duren.’ 

En dan het zuiveren zelf. Daar komt heel wat bij kijken, zoals het toevoegen van ijzerdeeltjes, ultravioletlicht en actieve koolfilters. Er zijn maar liefst zeven stappen nodig om kraanwater te maken. Meer weten? Bezoek dan de stand van Evides op de Wereldhavendagen en speel het spel. Je maakt bovendien kans op leuke, kleine prijsjes, zoals een bidon, een rugtasje of een mooie sleutelhanger (zo lang de voorraad strekt).

Bezoek de stand

De stand van Evides vind je op de Kop van Zuid, Koninginnehoofd 1. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar.

Check de waterboot

Schoon drinkwater op een schip. Dat moet allemaal aan boord worden gebracht. Daarvoor heeft Evides waterboten rondvaren. Hoe de bevoorrading precies in zijn werk gaat, kun je zien tijdens de Wereldhavendagen.

Watertappunten

Heb je dorst? Op de Wereldhavendagenroute staan een aantal Evides-watertappunten. Neem zelf een bidon of waterfles mee, dat scheelt onnodig afval.

Brrr, koud hè?

Heb je je wel eens afgevraagd waar jouw groente en fruit vandaan komen? Voor een belangrijk deel van overzee. En dan is de kans groot dat ze via de Rotterdamse haven zijn aangevoerd in gekoelde containers (reefers heten die) en daarna overgeslagen naar koel- of vrieshuizen in de haven. In zo’n vrieshuis is het soms wel 24 graden onder nul, brrr! Weten hoe het er daaraan toe gaat? Kom naar de stand van Lineage Logistics tijdens de Wereldhavendagen.

Wereldhavendagen: vrijdag, zaterdag en zondag, Willemskade

Groot, groter, grootst

Zo groot als een voetbalveld, 100 meter lang is de PLM 15000 E. Het is een ponton, een drijvende bak die met gemak kranen van wel 90 meter hoog kan dragen (zonder dat ze omvallen). Nodig om te ‘klussen’ aan schepen in de haven of op zee. Wil jij deze zware jongen met eigen ogen aan het werk zien? Dat kan tijdens de Wereldhavendagen. Psst... vergeet je meetlint niet mee te nemen om de maten te checken. Meten is weten!

Wereldhavendagen: vrijdag, zaterdag en zondag, Holland Amerikakade

Sup je suf

Weet jij wat ‘suppen’ is? Een soort surfen, alleen duwen de golven je niet vooruit, maar je peddel. Tijdens de Wereldhavendagen kun je een speciale SUP-tour maken. In anderhalf á twee uur sup je langs historische objecten, zoals schepen en kranen, in het buitenmuseum van het Maritiem Museum. Ben je 8 jaar of ouder en heb je minimaal twee zwemdiploma's? Sup je suf!